Archiv blogu

pondělí 27. června 2011

Surrealistická vložka aneb lowbudget animace podruhé

Uklížečka, která nevědomky aktivuje červí díru? Akvarium, které dokáže zaplavit místnost aniž by v něm ubývala voda? Rybka s charakterem Williama Wallace, jejíž chuť po svobodě ji umožní prorazit hlavou, za vítězného doprovodu hudby z hvězdných válek, tlusté sklo? Je svoboda bezpečná a jsou očekávaný rizika tím skutečným nebezpečím?

překvapená uklizečka netuší, co se kolem ní děje


Původní záměr byl udělat celou animaci v tradiční 3D formě ale vzhledem k časovým možnostem a HD rozlišení by to bohužel nebylo realizovatelné a tak se muselo přistoupit na celkové zjednodušení a jedna z cest je opět "cartoon look". Zdá se, že je mi to poslední dobou souzeno, používat tuhle formu :-)

Model uklízečky vyloženě vybízel k otestování rychlosti komplexnejších nastavení a tak jsem se rozhodnul použít na jednom charakteru dynamické vlasy, simulaci oblečení a simulaci dynamiky kýble, za pomoci čepů a dalších nastrojů. V jedné scéně tak později probíhalo mnoho simulací najednou a mimo samotnou postavu ještě koště, plátno a padající papírky.

Model uklízečky se zástěrou kýblem a koštetem (také dynamická simulace)


Aby nebylo tý dynamiky málo, k podvodním scénám jsem ocenil možnost využívat dynamickou inverzní kinematiku, implementovanou nově do Cinemy 4D R12. Při správném "narigování" charakteru a propojení pomocí Xpressa s dalšími parametry jsou výsledky podle mého soudu skvělé.. jen tak dál!

základní ovládání rybky s dynamickou inverzní kinematikou

Jedna z výzev byla scéna, kde naštvaná rybka proráží stěnu akvária, ze kterého pak poteče voda. Aby to nebylo tak snadný, vymyslel jsem si ještě zpomalení během proražení, samozřejmě s patřičným hudebním doprovodem :-). Znovu a opět pomohla nová dynamika Cinemy a Catastrophe 1.07 od Nitromana. Zapečení simulace a následná manipulace s klíčovými snímky na časové ose se zdá být nejefektivnějším řešením.

rybka prorazila stěnu akvária

S tekoucí vodou to bylo trošku komplikovanější. Realističtější simulace jsem po krátkém testu DPITu Effex zavrhnul a hledal jsem stylovější a rychlejší řešení. Jediná možnost byla použít částicový systém. Místo "blobů" jsem sáhnul po traceru a vykresloval jsem patričně upravený materiál z vlasového modulu. Výsledek naplnil mé očekávání i když nastavení síly turbulence a dalších drobností (animace hladin - v akvariu i hlavní atd.) nějaký čas vzalo.

detail částicové vlasovody

A ta voda ne a ne přestat téct! Mno jak to pak má v tom pokoji vypadat? :-) A to ještě není jasný, že je to jen torzo domu, ze kterého se dá přímo dostat na volné moře :-)

celek - rybka na svobodě ... ale má to jistá rizika :-)

Další zásadnější postavou animace byl rybář, jak se nakonec ukázalo, oproti žralokovi skutečná hrozba. K upevnění loďky na pohyblivou hladinu jsem použil Xpresso, s jehož pomoci jsem provázal pozici konkrétního bodu meshe hladiny s null objektem, řídícím pozici loďky. V kombinaci s nastavenou vibrací a drobnou rotací jsem dosáhnul myslím velmi dobrého výsledku. V zásadě stejný postup jsem musel použít i pro splávek a mezi ním a koncem udice pak Xpressem manipulovat jednotlivými body křivky, použité pro natažení vlasce. Na první pohled banální scéna je tak trošku komplikovanější, než by se mohlo na první pohled zdát.

trpělivý rybář

Mořský svět bylo třeba také výrazně zjednodušit ale přesto ve scéně zůstal alespoň "plankton" a pohyblivé rostlinstvo. Z charakterů pak chobotnice, žralok, mořská želva, hejno skalár a jedna další malá rybka.

testovací podmořská scéna - ta volnost je k nezaplacení
 Objevena truhla s pokladem. :-) Místo cenností tam však byla spousta rumu a whiskey. Co se dá dělat s takovým pokladem? No samozřejmě, je čas na párty a oslavit získanou svobodu! Kde se vzala, tu se vzala diskokoule, rozjíždí se muzika a už se pomalu dostavují i drobní opozdilci a plachý jedinci. :-)


Pozornej trpělivej rybář je ve střehu a bez záváhání využívá situce. Však ona se tam nějaká neopatrná, alkoholem posilněná obět určitě najde. Stačí jen zvolit tu správnou návnadu, nahodit udičku a pro někoho mejdan skončí neslavně.. ostatně, tak to občas bejvá :-)

ááá..tady máme tu párty..něco asi bere
Zatímco je párty v plným proudu, nebohá rybka, která je ještě v euforii z nově nabytý svobody zaregistruje chutnou návnadu. Mno to je přece něco úplně jinýho, než to sypaný žrádlo v akváriu! Než stačí chobotnice cokoliv říct/udělat, její osud je zpečetěn.

to je ale pěkné sousto

Z rybky se stává vzpomínka na úspěšný lov v rýbářově fotoalbu a zároveň lahůdka, připravená na ohni. Stačilo chvilku zabojovat s alkoholem oslabenou oslavenkyní, potěšit se její váhou (ta nám ale během tý chvilky vyrostla!!!), dojet k nedalekému domku, zabezpečit loďku, rozdělat oheň, nepřipálit to lahodné sousto a vychutnat si pocit plného žaludku. :-)

v době digitální fotografie se záběry šetřit nemusí

Ostatky nebohé rybky rybář mocným švihem zahazuje do moře a za zvuků pohřebního pochodu klesaji pomalu mezi vyděšenými kamarádkami ke dnu. Zvláště její tlustší sestra je překvapena. Pomalu stoupající medůzy pak jakoby symbolizovaly duše :-) 

Mno totok!

Co naplat, show must go on a život jde dál. Chobotnice vytahuje DJskej set, bubínky a klávesy (přecejen má trošku víc končetin) a rozjíždí párty znovu. Tentokrát se přidává i žralok. Holt, i svoboda ma svý rizika :-)

show must go on
Vystavět na základě dodané surrealistické synopse něco jako příběh bylo zábavné. Škoda, že na to nebylo o alespoň týden víc času. Udělat totiž za pár týdnů téměř sedmiminutovou animaci s takovým množstvím postav a prostředí jde velice těžko. Naštěstí šlo o osvíceného klienta, který měl představu o tom, co taková věc obnáší a byl ve finále spokojen. A tak to má být :-)

2 komentáře:

  1. Co na to rict, krasa, ses borec :) ocenuji hlavne ty rigy a xpresso, to jde zatim trochu mimo me... Kolik si na tom stravil zhruba casu?

    OdpovědětVymazat
  2. Slo o tri tydny a par dni navic. Ty rigy nejsou komplikovany. Obsahovaly jenom to zakladni (zadny IK spline na tela, lepsi reseni chodidel atd.) Na to nebyl cas. Snad se dockam nejaky animace, na kterou bude vic casu :-) Dik za reakci.

    OdpovědětVymazat