Archiv blogu

čtvrtek 13. ledna 2011

Nejsme náhodou krapet přecivilizovaní?

Nejsem typ člověka, co považuje lidstvo za vřed na těle planety ani romantickej opěvovatel dávnejch pořádků ale přesto mě čas od času vytrhne z informační letargie nějaká ta povedená formulace, která o nás něco vypovídá. Zrovna včera se mi to stalo zase.

Dělám si takhle navečer denní úklid dat a na půl ucha poslouchám puštěný Události na ČT. Jedna z reportáží popisuje volně se pohybující stádo kolem Dolní Lomnice, jejichž majitel má potíže s ustájením, protože je v nějakým sporu s novým majitelem pozemku, kde doposud pobývalo. Nic extra zajímavýho, lidi se přou o majetek pořád. V reportáži pak starosta Kunic popisuje, jak je ohrožena bezpečnost občanů a jak krávy nerespektují soukromé vlastnictví tím, že se živí na soukromých majetcích. Krávy blbý! To se dá snadno pochopit. Následuje ale něco, co mi přijde v širších souvislostech opravdu absurdní a jasně demonstruje, jak pokřivený pohled na svět už máme. Mrazivě zábavné :-)

Slovo dostává jistý pan Císař, ředitel krajské veterinární správy a celá reportáž pro mě dostává nový směr, když s vážnou tváří konstatuje, že byl porušen zákon o týrání zvířat a dodává, cituji: "Týrání je i to, že se zvířata volně pohybují po terénu."

Přestože poslouchám jen na půl ucha, tohle mě dostává a chvilku váhám, jestli slyším správně. Bez kontextu bezpochyby velmi zajímavý tvrzení :-)


Nemám v úmyslu tady filozofovat ale přesto se mi zdá, že tohle už je krapet ujetý. Samozřejmě že chápu souvislosti i jak to pan ředitel myslí ale to vážně míněné tvrzení mě provokuje. Nevím jestli je to důsledek mé zvýšené citlivosti na absurdity způsobené četbou knih Daniila Charmse, které mi sehnala dcera na vánoce nebo už je to tak křiklavý, že to nehraje žádnou roli. V každým případě se mi zdá, že to vypovídá o našem posunu ve vnímání světa kolem nás a možná něco málo o naší aroganci. Jsem fakt zvědavej, jak dlouho bude trvat než někdo prohlásí za ilegální migraci ptactva nebo bude řešit pravidla pro pohyb v mraveništi. Absurdní? Aby jsme se nedivili! :-)




4 komentáře:

  1. http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/211411000100112-udalosti/obsah/140668-toulave-stado-krav-v-dolni-lomnici/

    OdpovědětVymazat
  2. Ten reditel KVS je evidentne tyrany spatnou stravou, podivejte se na jeho opuchly a poniceny oblicej. Nasadte mu okamzite prumyslove krmivo z masokostni moucky !

    OdpovědětVymazat
  3. Samozrejme mixnuty doplnkem stravy BION 3!

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuhle udalost jsem taky koukal.. a musim rict ze mam na to stejnej pohled jako ty! Blby kravy! :)

    M!K!

    OdpovědětVymazat