Archiv blogu

středa 24. června 2015

Produktová videa ČSOB

Před několika týdny se mi podařilo vyhrát výběrový řízení na produktový videa pro ČSOB. Měl jsem z toho ohromnou radost a protože jsem poslední dobou spíš animoval, tak jsem se hodně těšil, že budu zase něco točit. Plán byl jasnej, dokázat, že se dá i s malým rozpočtem pořídit vcelku slušná kvalita. Plán je ale jedna věc a realita druhá. Dál by měl číst už jenom někdo, kdo netrvá na politicky korektním obsahu a nebude mu vadit moje poraženecký fňukání nad poměrama v týhle branži.


Času pro realizaci nebylo nazbyt a tak jsem se rozhodl, že si pomůžu spřátelenou produkční firmou, která mi zajistí herce, lokace, rekvizity a zvuk. To se ale v časovým presu bohužel nepovedlo tak, jak by si člověk přál a tak jsem místo toho, abych se v klidu věnoval například technickýmu scénáři a dalším potřebným věcem, musel řešit jeden problém za druhým. Všechno začalo už výběrem herců, kdy jsem těsně před víkendem, po kterým se mělo začít natáčet zjistil, že hlavní herec je slovák a neumí česky. Hmm .. stane se. Castingová agentura asi opoměla zmínit. Nikdy přece neklapne úplně všechno.

Narychlo se teda sháněla náhrada a všechno vypadalo vcelku dobře. Zašel jsem si teda na víno do podniku, kde se mělo shodou okolností hned první den natáčet a čirou náhodou se dozvěděl, že to tam není domluvený tak, jak jsem očekával. Zabookovaná byla pouze ta část, která byla pro natáčení naprosto nevhodná a já poprvé výraznějc znervózněl. Vyslal jsem teda do produkce varovnej signál a věci se začali hýbat správným směrem.

Bohužel, některejm skutečnostem už se nedalo čelit. Skutečnej problém totiž začal první den na place, kdy bylo mimo jiný ihned jasný, že "herec" nedá dohromady ani pět vět a není možný ho jakkoliv přinutit aby mluvil normálně, teda běžnou živou češtinou, která byla pro projekt zásadní. Věděli jsme, že si nemůžeme dovolit opravdu dobrý herce, ale co opravňuje castingový agentury k tomu, aby nabízeli totální neherce opravdu nepochopím. Když už teda nemá soudnost sám neherec, kterej se hercem cítí být, pak by měla asi nastoupit agentura sama a být garantem určitý úrovně. Tenhle předpoklad se ukázal jako omyl. Takhle to v našem případě nefungovalo a já jen doufám, že to bylo jenom špatnou volbou agentury a není to standard.



Dopadlo to tak, že tři ze čtyř "herců" nebyli schopni souvislejšího projevu, a teď nemyslím hodinovou divadelní hru ve staročeštině, ale usmolenejch 15 sekund! Když se ve finále dostavil na plac člověk s výrazem supermana, kterej ale neuměl říct "r", (ne, opravdu jen havlovsky neráčkoval, prostě říkal krásně znělý šíroký "v") byl to jeden z vrcholů, kdy jsem měl chuť se zabít. Naštěstí jsem si vzpoměl na slova Martina Jaroše a nevzdal to, přestože jsem díky tomuhle šlendriánu hromadu práce navíc, některý scény musel díky nepřipravenosti zbytečně trackovat, byl nucenej zcela rezignovat na výhody natáčení na dvě kamery a nakonec jsem přišel i o samotnej základ konceptu, teda maximální autenticitu videí. Jediná šance byla zajistit dabingový studio a slušný speakery, kteří tomu dají duši.



Ačkoliv by se mohlo po tomhle všem zdát, že to nemůže dopadnou v žádným případě dobře, konečnej výsledek špatnej není. ČSOB je naštěstí osvícenej klient, kterej si je velmi dobře vědom všech omezení, který to díky budgetu mělo, ale i tak člověka prostě zamrzí, když se pokusí s maximalním nasazením připravit projekt tak, aby výsledek odpovídal spíš většímu rozpočtu a chce u klienta docílil takzvanýho "whow" efektu, ale pak se to díky problémům z třetí strany sesype jak domeček z karet. Zni to sice alibisticky ale protože vím, že je to fakt, tak to tu nechám.

Svůj díl viny na tom mám samozřejmě taky a budiž mi to vztyčeným ukazovákem do budoucna. Na druhou stranu, videa získaly dabingem jistej novej rozměr, kterej není k zahození a nemůžu říct, že se to nakonec nepovedlo dotáhnout. Jen jsem chtěl ještě víc. Však to posuďte sami. Tady je video o důchodovým připojištění. Přehrávejte to ale ve Windows Media Playeru, protože ten bude zaručeně interpretovat černou jako skutečně černou.





Všechno se natáčelo na Canon C100 s externím 4:2:2 rekordérem a C-logem. Teda žádnej raw a tuny dat. Kromě klasických Lkových skel od Canonu jsem použil i jednen lacinej SAMYANG 35 mm T1,5 a musím říct, že na takovýdle videa není úplně špatnej. Na plnou díru sice není tak ostrej jako zmíněný Lka, ale plynulá clona se často hodila. Tady je ke stažení další video a platí to samý jako u předešlýho, Windows Media Player. Video4 - ČSOB půjčka



Tady je poslední ukázka videa a zpracování kreditní karty.

2 komentáře:

  1. Ahoj priatelu!
    Celkom pekne po dlhsej dobe nieco od Teba vidiet ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj pěkná práce a umíš i poutavě psát.. Za mě rozhodně zajímavé a stojí to za přečtení.. DJcz

    OdpovědětVymazat